vineri, 27 aprilie 2012

Algele marine



             Japonezii culeg plante din mare de secole întregi. Ei consuma algele marine în cantitati suficient de mari pentru a beneficia de mineralele pe care acestea le contin; un sfert din dieta japonezilor este formata din alge marine, folosite pentru a întari aroma salatelor, supelor si deserturilor. Vegetalele marine sunt foarte importante si în dieta macrobiotica . Unele alge, precum varegul, pot fi culese de pe tarmurile britanice, desi ar trebui verificata înainte poluarea zonei.  Multe alge marine sunt o sursa excelenta de iod, mineral vital pentru functionarea glandei tiroide. Aceasta produce hormoni care regleaza metabolismul, deci cresterea si dezvoltarea corpului. Un semn specific deficientei de iod este umflarea tiroidei, fenomen cunoscut sub numele de gusa. Alte minerale care se gasesc în mod obisnuit în alge sunt cuprul si fierul, necesare pentru sanatatea sângelui ,apoi magneziul pentru functionarea muschilor si a nervilor; calciul, pentru oase; potasiul, pentru întretinerea celulelor corpului si a echilibrului lichidian al organismului; si zincul pentru sistemul imunitar. Cele mai multe alge contin unele vitamine B si betacaroten , forma vegetala a vitaminei A, însa cantitatile difera, în functie de specie si de modul de servire. Betacarotenul este un antioxidant si poate ajuta la prevenirea bolilor degenerative de tipul cancerului. Neobisnuit pentru plante, unele alge contin si vitamina H2. Totusi, exista dubii ca varianta din alge ar ii „biologic activa", cu alte cuvinte, ca poate fi utilizata de catre organism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu