vineri, 27 aprilie 2012

Ardeii dulci si gogosarii



                              Ardeii dulci si gogosarii sunt o sursa excelenta de vitaminia C, necesara pentru sanatatea pielii, ligamentelor si oaselor. Proportional, ardeii verzi contin de doua ori mai multa vitamina C decât portocalele; ardeii rosii contin de trei ori mai mult, si sunt o foarte buna sursa de beta-caroten. Acesta din urma este un  antioxidant si este transformat în vitamina A atunci când este nevoie. Ardeii mai contin si bioflavonoide. Vitamina C, beta-carotenul si biofla-vonoidele au un rol activ în neutralizarea radicalilor liberi, posibili producatori de cancer. Ardeii îsi schimba de obicei culoarea din verde în rosu sau galben si devin din ce în ce mai dulci. Cei mai multi ardei pe care îi mâncam sunt verzi. Ei sunt complet dezvoltati dar in acelasi timp insuficient copti. Pielita, mai ales cea a ardeilor verzi, este ceroasa si uneori greu de digerat, dar îi ajuta sa se pastreze mai bine. Ardeii sunt de asemenea un adaos delicios la salata si alte mâncaruri când sunt copti si descojiti, desi astfel îsi pierd din nu-trienti. Pot fi copti si transformati în pasta pentru a obtine un sos fara grasime pentru carne, paste sau peste.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu