vineri, 27 aprilie 2012

Broccoli



                               O portie de broccoli fiert,circa 100 de grame ,  furnizeaza putin peste jumatate din consumul zilnic recomandat de vitamina C , actiunea hormonilor care dezvolta tumorile; altii amplifica actiunea protectoare a enzimelor. Broccoli este de asemenea bogat în bioflavonoide si în alti antioxidanti, substante care protejeaza celulele împotriva mutatiilor si a deteriorarilor produse de moleculele instabile. Substantele fitochimice îsi mentin proprietatile fie ca leguma este proaspata sau congelata, cruda sau gatita. Fierbând broccoli, însa, aproape i se reduce la jumate continutul de vitamina C. Este preferabil sa îl preparati usor la abur sau la microunde. Broccoli îsi are probabil originile din zona mediteraneana , iar numele lui deriva din latinescul bracchium, care înseamna „ramura". începând din secolul al XVI-lea sau al XVII-lea. In provincia italiana Calabria s-a cultivat o varietate populara a sa, fiin1d cunoscuta acolo drept calabrese.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu