Medicina traditionala îi acorda, cu oarecare justete, pulpei dulci si zemoase de ananas, puteri vindecatoare. Totusi, fructul nu contine prea multi nutrienti. O portie standard de 80 g de fruct asigura un sfert din doza zilnica necesara de vitamina C, dar mult mai putin în vitamine si minerale. Interesele stiintifice sunt legate de faptul ca fructul proaspat contine o enzima numita bromelaina, care lizeaza proteinele. Actiunea ei este atât de puternica, încât lucratorii de pe plantatiile si fabricile care prelucreaza ananas trebuie sa poarte manusi pentru a-si proteja pielea. Bromeiaina este folosita uneori în comprimate pentru pacientii care au probleme în digestia proteinelor. De la prima atestare a utilizarii medicale a bromelainei, în 1957, au fost scrise cam 400 de articole despre aplicatiile ei. Se afirma ca ar fi utila pentru lizarea cheagurilor de sânge, în consecinta în tratarea bolilor de inima.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu