vineri, 27 aprilie 2012

Ardeiul iute



                               Iuteala acestor ardei provine de la capsaicina, o substanta puternica ce se concentreaza mai ales în nervurile albe si în seminte, dar se distribuie inegal si în pulpa ardeiului, careia îi da o aroma distinctiva picanta. Consumata în preparate picante, capsaicina produce o senzatie de arsura a gurii, facând ochii sa lacrimeze si nasul sa curga. Uneori acest lucru poate contribui la deblocarea cailor respiratorii înfundate, subtiind mucoasa sinusurilor. Ardeii iuti sunt mai bogati în vitamina C decât citricele, dar nu pot contribui prea mult la consumul zilnic fiindca se manânca de regula doar în cantitati mici. Unele varietati mai blânde pot fi totusi consumate în cantitati mai mari. Unii cercetatori pretind ca ardeii iuti determina stomacul sa secrete o substanta mucilaginoasa care îi protejeaza membrana împotriva unor iritanti precum acizii, aspirina sau alcoolul. Cu toate acestea, ardeii iuti pot uneori sa irite ei însisi aparatul digestiv si sa provoace mâncari mi staruitoare în zona anala. Ardeii iuti pot fi totodata anticoagulanti si pot scadea hipertensiunea arteriala si nivelul colesterolului din sânge .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu